FIBER Elite
Gut microbiome composition: link between sports performance and protein absorption?
A bél mikrobiom összetétele: kapcsolat a sportteljesítmény és a fehérje felszívódás között
A kutatás a SuperFoods Fiber Elite (fehérje-kiegészítő) hatását vizsgálta az elit férfi vízilabdázók sportteljesítményére és a fehérje felszívódására, figyelembe véve a bél mikrobiom összetételét. A vizsgálat 31 napig tartott, amely során a résztvevők napi rendszerességgel fogyasztottak növényi alapú SuperFoods Fiber Elite (fehérje-kiegészítő)t, 10 fő probiotikumokkal kiegészítve, míg további 10 fő probiotikumok nélkül.
A tanulmány során a kutatók megmérték a sportolók testösszetételét, étkezési szokásait, a bél mikrobiom összetételét, és vérvizsgálati paramétereiket a vizsgálat kezdetén és végén. Az eredmények szerint a probiotikumokkal kiegészített csoportban a SuperFoods Fiber Elite (fehérje-kiegészítő) fogyasztása mellett jelentős növekedést tapasztaltak az izomtömegben, testi sejttömegben, a karok kerületében és a fehérjetömegben, miközben a testzsír szignifikánsan csökkent.
A mikrobiom elemzése alapján bizonyos mikrobiális fajok, különösen a butirátot termelő baktériumok, pozitív kapcsolatot mutattak a testzsír csökkenése és az izomtömeg növekedése között az intervenciós csoportban. Ezzel szemben a kontrollcsoport, amely nem kapott probiotikumokat, nem mutatott hasonló javulást.
A tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a SuperFoods Fiber Elite (fehérje-kiegészítő) alkalmazása, különösen probiotikumokkal kiegészítve, jelentős hatással van a bél mikrobiomra, ami közvetetten befolyásolja a fehérje felszívódást, így hozzájárul a jobb testösszetételhez és javítja a sportteljesítményt. Az eredmények rávilágítanak a mikrobiom és a táplálék-kiegészítők közötti összefüggésekre, amelyek elősegíthetik az izomtömeg növekedését és a testzsír csökkentését sportolók körében. A kutatás alátámasztja a probiotikumok és prebiotikumok sportteljesítményre gyakorolt potenciális pozitív hatásait, és javasolja további vizsgálatokat ezen a területen.