Az újév első napjának legfontosabb étele a lencse, a babona szerint apró szemeiből minél többet fogyaszt valaki, annál szerencsésebb lesz.
A hagyományos receptektől kissé eltérő lencsés étellel szeretnénk most kedveskedni azoknak, akik még nem gondolták ki a szilveszteri ünnepi menüt.
Akárcsak a többi hüvelyest, a lencsét is érdemes rendszeresen fogyasztani. 100 grammban 8-10g rostot és 9g fehérjét tartalmaz. Azaz egy tál lencsefőzelékkel fedezni tudjuk a napi rostszükségletünk (30 g) negyedét. A lencse vassal, káliummal, magnéziummal és kalciummal látja el szervezetünket és tartalmaz A-, B1-, B6-, és E-vitamint. Egészítsük ki zöldségekkel, hogy még gazdagabb tápanyagokhoz juthasson a szervezetünk.

- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 200 g sonka
- 4 evőkanál repceolaj
- 470 g lencse
- 2 csomag leveles tészta
- 1 db tojás
- szezámmag
- ízlés szerint só, bors, szárított majoranna, friss petrezselyem, szezámmag
A hagymát, fokhagymát apróra, a sonkát kockára vágjuk, majd 5-10 perc alatt közepes lángon az olajon megpároljuk. Hozzáadjuk a főtt lencsét, amit megszórunk ízlés szerint szárított majorannával, friss petrezselyemmel, sóval és borssal. Az összetevőket összepirítjuk 3-4 percig, majd hagyjuk kihűlni. Közben a leveles tésztát kiterítjük, ráhelyezzük a lencsés mixet, a végeit behajtjuk és feltekerjük a tésztát, amit villával a széleinél lenyomkodunk. Megszurkáljuk a tetejét szintén villával, lekenjük felvert tojással, végül megszórjuk szezámmaggal. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, 180 fokra előmelegített sütőbe helyezzük 35-45 percre.
Jó étvágyat kívánunk!