Leírás
Ízesítetlen, 100%-ban L-Glutamin tartalmú italpor, kifejezetten sportolók számára kifejlesztve.
Glutamin a legnagyobb arányban előforduló és legsokoldalúbb felhasználású aminosav a szervezetben. Nagyfokú igénybevétel, stressz hatására (pl. intenzív sport, fertőzések, nagyobb műtétek) kimerülnek a szervezet glutamin raktárai, így a feltételesen esszenciális aminosavak közé sorolják. A glutamin fontos szerepet játszik az immunrendszer működésében és a bélnyálkahártya épségének megőrzésében. A hosszan tartó edzés hatására az izmok és vérplazma glutamin koncentrációja csökken, ezzel rontva az immunrendszer működését. Ez részben felelős lehet az állóképességi sportolóknál megfigyelhető immundepresszióért (nyitott ablak szindrómáért). A glutamin serkenti a glikogénszintézist, így késlelteti a kifáradást. Emellett csökkenti az izomkárosodás mértékét, és közvetve antioxidáns hatással is bír.
A sportolók körében a glutamin különféle előnyei lehetnek:
Izomtömeg és regeneráció: A glutamin fontos szerepet játszik az izomfehérje szintézisében, és segíthet az izomtömeg fenntartásában és növelésében. Ezenkívül segíthet az izomregenerációban és csökkentheti a izomlázat.
Immunrendszer támogatása: Az intenzív edzések gyengíthetik az immunrendszert, és a glutamin segíthet a szervezetnek az edzések utáni helyreállásban és az ellenállóképesség fenntartásában.
Gasztrointesztinális egészség: A glutamin fontos a bélsejtek normál működéséhez. Sportolóknál, akiknek a bélrendszerük nagyobb igénybevételnek van kitéve, a glutamin segíthet a bélfal integritásának fenntartásában és a gyulladás csökkentésében.
Energiaforrás: A glutamin a szervezet egyik fontos energiaforrása lehet, különösen olyan helyzetekben, amikor a szervezetnek nagyobb energiaszükséglete van, például intenzív edzések során.
A hosszan tartó edzés hatására az izmok és vérplazma glutamin koncentrációja csökken, ezzel rontva az immunrendszer működését. Ez részben felelős az állóképességi sportolóknál megfigyelhető immundepresszióért, amikor a szervezet sokkal fogékonyabb a fertőzésekre (Gleeson, 2008).
A glutamin serkenti a glikogénszintézist, így késlelteti a kifáradást. Emellett csökkenti az izomkárosodás mértékét, és közvetve antioxidáns hatással is bír (Coqueiro – Rogero – Tirapegui, 2019).
Hivatkozások:
Coqueiro, A. Y. – Rogero, M. M. – Tirapegui, J. (2019). Glutamine as an Anti-Fatigue Amino Acid in Sports Nutrition. Nutrients, 11. 4., 863. https://doi.org/10.3390/nu11040863
Cruzat, V. – Macedo Rogero, M. – Noel Keane, K. – Curi, R. – Newsholme, P. (2018). Glutamine: Metabolism and Immune Function, Supplementation and Clinical Translation. Nutrients, 10. 11. 1564. https://doi.org/10.3390/nu10111564
Gleeson M. (2008). Dosing and efficacy of glutamine supplementation in human exercise and sport training. The Journal of nutrition, 138. 10. 2045S–2049S. https://doi.org/10.1093/jn/138.10.2045S
Kim H. (2011). Glutamine as an immunonutrient. Yonsei medical journal, 52. 6. 892–897. https://doi.org/10.3349/ymj.2011.52.6.892
Értékelések
Még nincsenek értékelések.